Izgő-mozgó tudorkák mester blogja

Izgő-mozgó tudorkák mester blogja

A gesztenye matematikája

2023. október 17. - izgomozgotudorkak

Itt az ősz, elkezdődött a tanév, és lassan lehet gyűjteni a gesztenyéket is. A gyerekeknek ez is egyik kedvelt tevékenysége, a szülők pedig nem is gondolják, hogy a kis barna terméseket akár fejlesztő "foglalkozásokra" is lehet használni. 

Mi is a gesztenye matematikája?

A gesztenye matematikája egy kreatív tapasztaláson alapuló módszer, amelyet óvodások matematikai készségeinek fejlesztésére terveztek. Alapjaiban a gesztenyék és egy kis kreativitás állnak. A módszer célja, hogy a matematika ne csak számok és szimbólumok összessége legyen, hanem valóságos, érzékelhető dologként jelenjen meg a gyerekek számára.

Miért érdemes kipróbálni?

  1. Játékos és interaktív: A gesztenyék segíthetik a gyereknek játékosan megérteni a matematika fogalmait. A gesztenyékkel való interakció segít az elvont műveletek (összeadás, kivonás, sorrendiség, ...) gyakorlati megértésében.

  2. Kreativitás és problémamegoldás: A módszer ösztönzi a kreatív gondolkodást és a problémamegoldó képességeket. A gyerekek saját matematikai feladatokat alkothatnak és oldhatnak meg a gesztenyék segítségével.

  3. Szociális készségek: A gesztenye matematikája gyakorlatai csoportos tevékenységeket is tartalmaznak, amelyek elősegítik a szociális interakciót és az együttműködést.

Milyen feladatokra kell gondolni?

  • Számolja meg a gyermekünk, hogy hány gesztenye van a kosárban / kezünkben / asztalon?
  • Hány marad, ha odaad anyának / apának egyet / kettőt?
  • Hány lesz akkor, ha anya / apa ad még mellé neki egyet / kettőt?
  • Tegye nagyság szerinti sorrendbe a gesztenyéket.

+1 Figyeljük meg a gesztenyék alakját? Van közöttük esetleg sima felületű, vagy mind gömbölyű? 

A bejegyzés trackback címe:

https://izgomozgotudorkak.blog.hu/api/trackback/id/tr8118231701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása